האיגוד הישראלי לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית פרסם את עמדתו בהקשר למתן חיסוני הקורונה לאנשים הסובלים מתגובות אלרגיות. במסמך הודגש כי אין מניעה לתת את החיסון לסובלים מאלרגיה למוצרי מזון שונים, או אלרגנים נשאפים, לחרקים או לטקס וכיו"ב וההמלצה להם היא לקבל את החיסון. אולם, במקרים ספציפיים אלה, מדגישים באיגוד, ראוי לנקוט בהשגחה מתאימה על המתחסן למשך 30 דקות לאחר מתן הזריקה. אין גם מניעה ממתן תרכיב החיסון למטופלים הסובלים מחסר חיסוני. גם במקרים אלה ראוי להציע, על פי שיקול דעת רפואי, השגחה של 30 דקות.
עוד בעניין דומה
המלצות האיגוד עומדות בסתירה לעמדת משרד הבריאות, לפיה כל מי שפיתח תגובה אלרגית קשה גם אם מדובר באלרגיה למזון, לאבקנים או לחומרים כימיים אחרים, צריך להימנע מקבלת החיסון.
"קיימים דיווחים בודדים על תופעות אלרגיות, בשכיחות נמוכה, בקרב המחוסנים. תגובות אלו עדיין בתהליכי בדיקה ועל כן המדיניות הננקטת בארץ ובעולם משלבת את ההכרה בצורך לחיסון האוכלוסיה לצד נקיטת זהירות מידתית מפני תופעות הלוואי. יש לצפות כי ההנחיות הנוכחיות ישתנו בעתיד ככל שיצטבר יותר ניסיון ומידע על השפעות החיסון", נאמר במסמך האיגוד הישראלי לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית.
כמו כן צוין במסמך: "לאחרונה הועלה לדיון הציבורי החשש לגבי בטיחות החיסון. חשש זה יסודו במהירות הפיתוח של החיסון, בטכנולוגיה החדשנית שלו וכן בדיווח על מקרים של תגובה אלרגית. אנו מדגישים כי תופעות לוואי צפויות בכל חיסון ובכל תרופה. עם זאת, מהנתונים הקיימים עולה כי נזקי המגיפה עולים לאין שיעור על תופעות הלוואי הקיימות והצפויות מהחיסון".
פרופ' אהרון קסל, יו"ר האיגוד לאלרגיה ולאימונולוגיה ומנהל המכון לאלרגיה במרכז הרפואי בני ציון: "אנחנו מוצפים בפניות מציבור המטופלים בעניין בטיחות החיסון עבורם. לכן החלטנו לפרסם את נייר העמדה. התבססנו גם על עמדה דומה של האיגוד האמריקאי לאלרגיות, לפיה רק אנשים עם תגובות אלרגיות לתרופות או חיסונים צריכים להימנע מלהתחסן.
"מי שיש לו אלרגיה למזון, למשל למוצרי חלב, יפתח תגובה אלרגית רק לחלב ולכן אין היגיון לחשוש שיפתח תגובה אלרגית למרכיבי החיסון. כ-15% מהאוכלוסיה הבוגרת סובלים מאלרגיות שונות. אין סיבה שאנשים עם אלרגיה למזון, נזלת אלרגית, אסתמה או אורטיקריה יחששו להתחסן. פנינו למשרד הבריאות וביקשנו לשנות את ההמלצות שלו".
בשלב זה עמדת משרד הבריאות היא שהחיסון איננו מומלץ למי שפיתח תגובה אלרגיה קשה בעבר מסיבה כלשהי. "מאחר שמדובר בתרכיב חיסון חדש למחלה חדשה, אנחנו מעדיפים להיות זהירים. נמשיך לאסוף אינפורמציה בנושא הזה ואז סוגיה זאת תיבחן מחדש. ייתכן שאז תשתנה ההמלצה", נמסר במשרד הבריאות.